Витамин Е - Ефекти и предимства
28 Oct
0

Витамин Е - Ефекти и предимства

Автор: BestpowerBG Прочита: 263

Какво е Витамин Е?

Хранително вещество, от което тялото се нуждае в малки количества, за да остане здраво и да работи както трябва. Той е мастноразтворим (може да се разтвори в мазнини и масла) и се съдържа в семена, ядки, листни зелени зеленчуци и растителни масла. Витамин Е повишава имунната система и помага да не се образуват кръвни съсиреци. Помага също така и за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от свободни радикали (силно реактивни химикали). Витамин Е се изследва в превенцията и лечението на някои видове рак. Това е вид антиоксидант, който също така се нарича още алфа-токоферол.Витаминът работи като имуностимулант, подпомага доброто кръвообращение, регулира кръвната захар и пази сърцето здраво като намалява рисковете от инсулти увреждащи мозъка.


8 ползи от приема на Витамин Е

1.Овлажнява кожата

Витамин Е се съдържа в много овлажнители и маслото може да се използва като овлажнител за предотвратяване или лечение на суха или лющеща се кожа. Като антиоксидант, ускорява заздравяването на увредената кожа и предотвратява задържането на белезите за по-дълго време. В допълнение, поддържа кожата хидратирана и помага да се възстановяват увредените области.

2.Използва се за превенция на рак на кожата

Проучване от 2013 г. установи, че мишките, на които се дават добавки съдържащи витамин Е, са по-малко склонни да развият рак на кожата, дори когато са изложени на големи количества ултравиолетова светлина. Тези резултати накараха някои поддръжници на витамин Е да твърдят, че то може да предотврати рак на кожата и при хората.

3.Подсилва здравината на ноктите 

Увлажняващото му действие помага на ноктите да се запазят здрави и добре хидратирани, особено при хора с чупливи нокти.

4.Използва се против бръчки

Доказано е, че забавя процеса на стареене, като възстановява еластичността на кожата и подобрява вида и.

5.Против възпаление на кожата 

Витаминът облекчава симптоми като възпаление, подуване, сърбеж, парене и зачервяване. Антиоксидантните свойства на витамина стимулират заздравяването на увредената кожа.

6. Има положителен ефект върху имунната система

Предпазва от оксидативно увреждане, което може да доведе до сърдечни заболявания, да има превантивен ефект срещу рака, да облекчи симптомите на болестта на Алцхаймер и да помогне за предотвратяване на някои увреждания свързани с диабета.

7. Витамин Е за здрава коса

Подобрява кръвообращението на скалпа, с което съдейства за нормален растеж на косата. Предпазва корените на косата от действието на свободните радикали – антиоксидантна защита, с която ограничава косопада.

При проблеми с косата е добре да се правят маски с витамин Е и да се наблегне на храни, които го съдържат в достатъчно количество.

8. Осигурява нормалното функциониране на мускулатуратаВ кои храни се съдържа Витамин Е?

  • Зърнени култури - овесени ядки, соя
  • Яйчен жълтък, черен дроб и мляко
  • Зеленчуци - Ряпа, спанак
  • Ядки с високо съдържание на Витамин Е - Бадеми, фъстъци, лешници, слънчогледови семки, тиквени семки, кедрови ядки
  • Растителни мазнини - Зехтин, соево масло
  • Плодове - Манго, киви

Има ли странични ефекти приема на Витамин Е? 

При операции: Витамин Е може да увеличи риска от кървене по време и след операция. Спрете приема витамин Е поне 2 седмици преди планирана операция.

Инсулт: Витамин Е може да увеличи риска от смърт при хора с анамнеза за инсулт. Хората с анамнеза за инсулт трябва да избягват приема на витамин Е

Рак на простатата: Има опасения, че приемането на витамин Е може да увеличи шанса за развитие на рак на простатата. Ефектът на витамин Е при мъже, които в момента имат рак на простатата, не е ясен. На теория обаче приемът на витамин Е добавки може да влоши рака на простатата при мъже, които вече го имат.

Диабет: Витамин Е може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност при хора с диабет. Хората с диабет трябва да избягват приема на високи дози витамин Е.

Кървене: Приема на високи дози Витамин Е може да предизвика кървене

Чернодробно заболяване: Витамин Е, приеман в продължение на 2 години или повече, може да влоши инсулиновата резистентност, когато се прилага с чернодробно заболяване, наречено неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Добавките с витамин Е рядко причиняват вреда, ако се приемат в препоръчителната дневна доза. Същото не може да се каже, ако витамин Е се приема в дози, по-големи от 300 международни единици (IU) на ден.Дори по-ниски дози от тази могат да предизвикат странични ефекти като гадене, повръщане, болки в стомаха и диария.

Добавките с витамин Е също трябва да се избягват при хора с анамнеза за инфаркти, инсулт, нарушения на кървенето или рак на главата и шията.

Екипът на BestpowerBG препоръчва  EXTRIFIT Vita E: 


Коментари
Напиши коментар

© Bestpower.BG 2017 - Всички права запазени