Работи ли наистина Глюкозамина при ставни проблеми?
17 Aug
0

Работи ли наистина Глюкозамина при ставни проблеми?

Автор: BestpowerBG Прочита: 121

Глюкозамин - при болки в ставите

Глюкозаминът е амино-монозахарид, който се среща в хитина и гликозамингликаните като хиалуронова киселина и хепаран сулфат. Под формата на ацетилиран дериват-N-ацетил-глюкозамин, той се включва в състава на по-сложни въглехидрати като гликопротеини, които са съставна част на съединителната тъкан. Глюкозаминът е градивният елемент на кератина и хиалуроновата киселина.

Глюкозаминът е естествено вещества за човешкото тяло и неговите най-високи концентрации са съсредоточени в хрущялите и ставите.

Макар и по-трудно, глюкозаминът може да се набавя от хранителни източници. Повечето природни източници са животински. Глюкозамин се съдържа в някои морски дарове, като най-високи са концентрациите в черупките на ракообразните, но това е и най-честият източник на алергични реакции при прием на глюкозамин. Високи концентрации на глюкозамин се октриват още в животинските кокали, а най-богатият неживотински източник са някои гъби, сред които е и Aspergillus Niger.

Видове Глюкозамин:

Различават се две основни форми на субстанцията, а именно глюкозамин сулфат и глюкозамин хидрохлорид.

Обект на научен интерес е глюкозамин сулфат и голяма част от проучванията са проведени, използвайки именно тази форма. Основното предимство на глюкозамин сулфат е съдържанието на сулфатна група, която е необходима за продукцията на хрущялна тъкан. Глюкозамин хидрохлорид не е ефективен в борбата със ставните нарушения и не показва много от ефектите на глюкозамин сулфат. Глюкозаминът не може да се набави посредством хранителни източници, поради което при необходимост се препоръчва приемът му под формата на добавки за перорална упреба (таблетки, капсули, прах за разтваряне), форми за локална употреба (крем, гел), както и инжекционни форми.

Изключително богати на субстанцията са черупчестите морски обитатели, главно скариди, раци, омари, като глюкозаминът се открива във високи количества в техните обвивки (черупки).Ефекти и предимства от приема на Глюкозамин:


  • Артрит и остеоартрит - Многобройни проучвания с противоречиви резултати са проведени за установяване на ефективността на субстанцията при тези състояния.
  • При голям процент от пациентите се наблюдава благоприятен ефект след продължителна употреба на добавки с глюкозамин главно по отношение на болковия синдром. При част от пациентите се наблюдава ефект, съизмерим с употребата на ибупрофен или напроксен. Особено добър ефект е налице при едновременна употреба на глюкозамин, хондроитин сулфат и метил сулфонил метан (МСМ).
  • При една част от пациентите не се наблюдава ефект, като се предполага, че това се дължи на различни фактори, като например наднормено тегло и затлъстяване, хроничен ход и дългогодишно боледуване, тежка форма на болестта. Необходими се задълбочени проучвания в областта.
  • Спортни травми - Честите травми нарушават нормалната функционалност на опорно-двигателния апарат и водят до по-бързо износване на ставните повърхности. При спортистите (професионални или любители) се препоръчва профилактичен прием на глюкозамин за намаляване на рисковете от изтъняване на хрущяла
  • Болки в костите - Редовният прием на глюкозамин сулфат облекчава костните болки и оказва благоприятен и протективен ефект при пациенти с намалена костна плътност, повишава оздравителните процеси в костните структури при фрактури.
  • Забавя загубата на покривната хрущялна тъкан на ставните повърхности - ефектът е наблюдаван в редица изследвания и сега-засега им се доверявам. Не е доказан пътят на въздействие, дали е чрез подтискане активността на сигнални молекули с възпалителен ефект (IL-1beta), чрез подтискане на химичния превод на катаболните гени в ДНК-веригите на хондроцитите (и така се намалява тяхната катаболна, а евентуално се увеличава анаболната им активност) или чрез биосинтез на матрична хрущялна тъкан.
  • Служи като градивен материал на хрущялната тъкан

Възможни странични ефекти от приема на Глюкозамин:

Основната причина за възможна алергична реакция е използването на глюкозамин от морски източници, най-често ракообразни. В действителност алергията към ракообразни е масово разпространена. В такива случай се препоръчва използването на глюкозамин хидрохлорид, който се извлича най-често от растителни източници.

Не се препоръчва прием на глюкозамин при чувствителен стомах или при наличието на гастрит и язва. Също така може да има и странични прояви като - главоболие, световъртеж, безсъние и замаяност, както и стомашно-чревни като гадене, киселини, лошо храносмилане, диария и запек.

С какво може да се комбинира Глюкозамина?

Възможно е да се взема само глюкозамин, но е прието да се залага на комбинираните хранителни добавки с два и три компонента. Така, както при съчетаването на глюкозамин и колаген, се търси по-пълен ефект и се разчита на по-изразени положителни резултати. Ето няколко компонента, които най-често се предлагат в комбинация с глюкозамин:

Хондроитин

Хондроитинът е субстанция от групата на глюкозаминоглюканите. Има сходни функции с тези на коментирания глюкозамин и също като него се предлага като хранителна добавка под формата на хондроитин сулфат. Този компонент също не се приема еднозначно, дори негативните оценки за ползата му са по-остри в сравнение с глюкозамина. Доказана е ползата му при инжекционно въвеждане; компонентът обаче има твърде голяма молекула и немалко специалисти считат, че не може да се усвоява успешно при орален прием.

Хондроитинът присъства и в комбинирани продукти с глюкозамин, както и с трети компонент – метилсулфонилметан.

Метилсулфонилметан (МСМ)

Метилсулфонилметан е сложно съединение, съдържащо сяра; за по-удобно може да се назовава и органична сяра. Усвоява се лесно, съдържа се в почти всички зеленчуци, в млякото, в костните бульони, кафето, виното и бирата. Упражнява противовъзпалително действие – нещо твърде важно при болки в ставите. Често се приема в комбинация с глюкозамин и хондроитин, като оптимизира усвояването им и допринася за комплексното въздействие на продукта.

Рибено масло

Хитовият компонент Омега-3 от рибеното масло е друга възможност за лечение на ставни проблеми. Има данни за ползата от комбинация на глюкозамин с хондроитин и рибено масло; при нея ненаситените мастни киселини са терапевтичен фактор за случаи с ревматоиден артрит. Рибеното масло съдейства за намаляване на сутрешната скованост, болка и умора. Заедно с глюкозамин и хондроитин според експерименти осигуряват облекчение и подобряват здравето и регенерацията на ставните хрущяли, неутрализират острите възпалителни процеси.

Представяме Ви два продукта, които бихте могли да комбинирате или приемате по-отделно за да се погрижите или предодвратите ставни проблеми: 


Коментари
Напиши коментар

© Bestpower.BG 2017 - Всички права запазени