Коензим Q10
09 Aug
0

Коензим Q10

Автор: BestpowerBG Прочита: 348

Какво е CoQ10 и какво трябва да знаем за него?

Коензим Q10 е витаминоподобна субстанция, участваща в синтеза на енергията в тялото. Играе изключително важна роля за функционирането на клетките като същинската му полза е, че им помага да преобразуват енергия.

Коензим Q10 се среща естествено във всички човешки клетки, но нивата му започват бавно да намаляват след навършване на 20-23 годишна възраст. Дефицит може да възникне и в резултат на заболяване, нисък прием на Q10, но също така и на висок разход на Q10 от организма. Когато нивата са ниски, обикновено това се свързва с развитието на много сериозни заболявания в тялото.

Симптомите на дефицит включват сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане и постоянна болка в гърдите. Независимо от причините за настъпилия дефицит, допълването на коензим Q10 с увеличаване на хранителния прием на продукти богати на него или добавки може да е изключително ефективно и полезно за здравето.

Къде в натурален вид се среща Коензим Q10?

  • Риби - пъстърва, херинга, сардина, скумрия и сьомга
  • Масла - соево
  • Ядки и семена - шам фъстък и сусам
  • Зеленчуци - карфиол, броколи и спанак
  • Плодове - портокали и ягоди
  • Меса - телешко, пилешко и свинско месо


Защо е необходим да се приема Коензим Q10 и какви са ползите от него?

При сърдечна недостатъчност:

Изследвания показват, че коензим Q10 може да бъде ефективен при наличие на хронична сърдечна недостатъчност. Дори ниските нива в организма са били свързвани с това състояние. Коензим Q10 е бил използван в комбинация с други билки и добавки в борбата със сърдечната недостатъчност.

При плодовитост:

Женската плодовитост намалява с възрастта, поради спад в броя и качеството на наличните яйцеклетки.

CoQ10 е пряко ангажирани в този процес. С напредване на възрастта, производството на CoQ10 се забавя, което прави тялото по-малко ефективно при защита на яйцеклетките от окислително увреждане .

Допълване с CoQ10 може да помогне и дори може да се обърне този процес свързан с възрастта, влошаване на качеството на яйцеклетките и количеството им.

По същия начин, мъжкия сперматозоид е податлив на въздействието на окислително увреждане, което може да доведе до намаляване на броя на сперматозоидите, лошо качество на спермата и безплодие.

Помага при високо кръвно налягане:

Има достатъчно доказателства в подкрепа за допълнителна употреба на коензим Q10 при лечение на високо кръвно налягане. Въпреки че не може да се разчита само на него за цялостно лечение на хипертонията. В състояние е да смъкне кръвното, но не драстично.

Диабет:

Ранни доказателства подкрепят използването на коензим Q10 при лечението на сърдечни усложнения при хора страдащи от диабет. Въпреки това, като цяло резултатите от изследването показват, че коензим Q10 може да няма очаквания ефект върху контрола на кръвната захар. Въпреки това част от учените смятат, че приемането на коензим Q10 може да помогне за намаляването на нивото на глюкозата в кръвта, тъй като ензимът стимулира митохондриите на всяка клетка, за да оптимизира производството на енергия. Доказано е обаче, че диабетиците имат много по-ниски нива на коензим Q10 в сравнение с останалите хора.

Превенция на рак и рак на гърдата:

CoQ10 играе много важна роля в защитата на ДНК от клетка и клетъчно оцеляване, и двете от които са силно свързани с предотвратяване и рецидив на рак.

Ниските нива на коензим Q10 може да са свързани с риска от възникването на рак на гърдата. Налице е сравнително обещаващо доказателство в подкрепа на използването на коензим Q10 при лечение на рак на гърдата в комбинация с конвенционалната терапия.

За защита на кожата:

Когато се прилага директно върху кожата, CoQ10 може да намали вредното въздействие на слънцето и да се увеличи антиоксидантна защита. Допълване с CoQ10 също може да помогне да намали риска от рак на кожата.

Помага при загуба на килограми:

Коензим Q10 може да подпомогне загубата на килограми при хора с наднормено тегло. Констатирано е,че нивата на коензим Q10 могат да са по-ниски при хора с индекс на по-висока телесна маса (ИТМ).


Коензим Q10 е много мощен антиоксидант:

Коензим Q10 е мощен антиоксидант, който помага за унищожаването на свободните радикали в организма като токсини, тежки метали и токсични съединения, които застрашават организма от сериозни заболявания.

Кога коензим Q10 крие рискове?

Коензим Q10 или CoQ10 е често предписвана хранителна добавка, целяща да предотврати или понижи мускулната болка и слабост, асоциирана с приема на статинови лекарствени продукти.

Това се налага поради свойството на статините да понижават естествените нива на CoQ10 в тялото. Статините са клас фармакологични средства използвани за понижаване на телесния холестерол чрез забавяне на продукцията му. Те намаляват вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване, но също така увреждат клетъчните концентрации на CoQ10. Органи с високи енергийни изисквания като сърцето и мозъка съдържат най-много от Q10 и неговата постоянна концентрация е важен фактор за тяхната нормална функция.

Безспорен факт е, че Q10 има множество положителни ефекти, но приемът му трябва да се извършва само по лекарско предписание, понеже има потенциала да взаимодейства с лекарствени продукти, особено с контролиращите кръвното налягане и кръвната захар.

При голяма част от приемащите CoQ10, той действа съдоразширяващо и може да понижи силно кръвното налягане. Това обаче става осезаемо едва след 7-8 седмици редовен прием. Хора които се подлагат на лечение при силна умора, сънливост и отпадналост е желателно веднага да прекратят приема на Коензим Q10. Също така е несъвместим с лекарства особено при тези които страдат от диабет, тъй като понижава постепенно кръвната захар на организма и това може да доведе до хипогликемия. 

Коензим Q10 взаимодейства и с разредители на кръвта като варфарин и аспирин и не бива да се приема в комбинация с тях.

Нашето предложение за набавяне на Coensime Q10 e: 

Коментари
Напиши коментар

© Bestpower.BG 2017 - Всички права запазени