Плюсовете за вземането на креатин и протеин заедно

 

В света на спортното хранене хората използват различни добавки, за да увеличат представянето си и да подобрят възстановяването при упражнения. Креатинът и суроватъчният протеин са два популярни примера, с много данни подкрепящи тяхната ефективност. Въпреки че техните ефекти са сходни в някои отношения, те са ясно различни съединения, които работят по различни начини.

Този пост ще ви обясни какво представляват креатин и суроватъчен протеин на прах, основните им разлики и дали трябва да ги приемате заедно за оптимални ползи.


Креатин

Креатинът е органично съединение, произведено естествено във вашите мускулни клетки. Подпомага производството на енергия по време на упражнения с висока интензивност или вдигане на тежести. Когато се приема под формата на добавка, креатинът може да помогне за увеличаване на мускулната маса, сила и производителност при упражнения.

Креатинът се намира и в много храни, особено в месни продукти. Въпреки това общото количество, което можете да получите от консумацията на месо, е доста малко. Ето защо много хора, които искат да увеличат мускулна маса и производителност, приемат добавки с креатин. Креатинът под формата на добавка се произвежда синтетично в търговска лаборатория. Най-често срещаната форма е креатин монохидрат, въпреки че съществуват и други форми.


Суроватъчен протеин на прах

Суроватката е един от основните протеини, открити в млечните продукти. Често е страничен продукт от производството на сирене и може да бъде изолиран, за да образува прах. По отношение на качеството на протеина, суроватката е на върха на списъка, поради което нейните добавки са толкова популярни сред културисти и други спортисти. Консумацията на суроватъчен протеин след тренировка е свързана с подобрено възстановяване и увеличаване на мускулната маса. Тези ползи могат да помогнат за подобряване на силата, мощността и мускулната функция.

Получаването на добър източник на протеини след упражнения за съпротива е важно за максимално изграждане на мускули. Около 20–25 грама протеин е добро количество, към което да се стремите  Суроватъчният протеин на прах може да бъде ефективен начин за постигане на тази препоръка, като се има предвид, че типична порция от 30 грама осигурява около 22-25 грама протеин.

 

И двете насърчават натрупването на мускули

Доказано е, че както креатинът, така и суроватъчният протеин на прах увеличават мускулната маса, когато се приемат в комбинация със съпротивителни упражнения. Креатинът повишава капацитета за упражнения по време на упражнения с висока интензивност. Това води до подобрено възстановяване и адаптации, като увеличаване на мускулната маса.

Междувременно поглъщането на суроватъчен протеин в комбинация с упражнения осигурява на тялото ви висококачествен източник на протеин, като подобрява синтеза на мускулен протеин и води до увеличаване на мускулната маса с течение на времето.

Докато и креатинът, и суроватъчният протеин насърчават натрупването на мускули, те се различават по начина, по който действат. Креатинът увеличава силата и мускулната маса чрез увеличаване на капацитета за упражнения, докато суроватъчният протеин прави това чрез стимулиране на увеличен синтез на мускулен протеин. Трябва ли да ги вземаме  заедно? Някои хора предполагат, че приемането на суроватъчен протеин и креатин заедно може да доведе до ползи отвъд тези, свързани с приемането на всеки от тях поотделно.

Изборът дали да приемате суроватъчен протеин, креатин или и двете се свежда до вашите индивидуални цели. Ако сте любител на фитнеса, просто искате да поддържате форма, суроватъчният протеин може да бъде добър вариант за подпомагане на изграждането и възстановяването на мускулите. От друга страна, ако искате да увеличите максимално мускулната маса и сила, може да е полезно да приемате и суроватъчен протеин, и креатин.

 

Заключение

Суроватъчен протеин на прах и креатин са две популярни спортни добавки, за които е доказано, че увеличават мускулната маса и подобряват изпълнението на упражненията, въпреки че начините, по които постигат това, са различни. Ако искате да опитате и двете и искате да увеличите мускулната маса и ефективността във фитнеса или на терена, приемането на суроватъчен протеин и креатин заедно е безопасно и ефективно.