
Какво е Желатин ?
Желатинът представлява полупрозрачно безвкусно вещество. Извлича се чрез частична хидролиза на колаген от животински кости. Състои се главно от протеини, малки количества минерални соли и вода. Може да се набави от варени хрущялни части, кости и месо. Ползите за организма от консумацията на желатин се дължат на уникалния му хранителен състав, който помага за поддържането на добро състояние на съединителната тъкан, костите, кожата и косата на човек. В сладкарството желатинът има ролята на „натурално лепило”, докато в организма той ни помага за поддържането на еластичността и здравината на някои от най-важните тъкани.
Хранителен състав на желатина:
Желатинът е съставен почти изцяло от протеини, но е непълноценен източник, тъй като в състава му липсва незаменимата аминокиселина триптофан.
В желатина се съдържат в най-големи количества следните аминокиселини:
- глицин - 27%
- пролин - 16%
- валин - 14%
- хидроксипролин - 14%
- глутаминова киселина - 11%
Те са жизненоважни, тъй като поддържат всички биологични процеси в човешкото тяло. Точният аминокиселинен състав варира в зависимост от вида на използваната животинска тъкан и начина на приготвяне. Желатинът е най-богатият хранителен източник на аминокиселината глицин, която се характеризира с противовъзпалителни свойства и допринася за възстановяването на тъканите. Състои се също от вода и малки количества витамини (фолиева киселина) и минерали (натрий, калий, фосфор).
Човешкото тяло може да произведе желатин, но в недостатъчни количества, затова той трябва да се набавя с храната.
Ползи от желатина:
В състава си, Е441 съдържа огромно количество протеин, аминокиселини, витамин В3, макро и микроелементи и при консумация носи на организма значими ползи, а именно:
- подобрява храносмилането
- покрива лигавиците на тялото с фино покритие, предпазващо ги от увреждания и язви
- укрепва сърдечния мускул
- ускорява процесите на зарастване на рани и кости
- оказва положителен ефект при лечение на остеохондроза, остеопороза, артрит и заболявания на опорно-двигателния апарат, благодарение на високото си съдържание на протеин;
- укрепва костите, ставите, хрущялите и мускулите
- подсилва имунитета, тъй като съдържа 18 аминокиселини, участващи в биохимическите и окислително-възстановителните процеси в тъканите и клетките на организма
- подобрява съня, намалява психо-емоционалното напрежение
- понижава нивото на холестерол в кръвта
- забавя процесите на стареене, прави кожата по-еластична, заради високото си съдържание на колаген;
- подобрява здравината на косата и ноктите
- повишава умствената активност
- използва се при боледуващи от намалено кръвосъсирване.
- Желатинът е полезен за стомашно-чревния тракт, понеже предпазва лигавицата от увреждания и помага за по-ефективното храносмилане и усвояване на хранителните вещества.
Приложение на желатинът:
В кулинарията - залейте 1 супена лъжица (10 гр.) от продукта с хладка вода и оставете да набъбне. Разтворете на водна баня при температура 42-60 градуса. За меко желе, прибавете 450 мл течност, а за по-твърдо - около 300 мл. Оставете да престои в хладилник за 3 часа.
Като хранителна добавка за здрави стави - Смесете 2 чаени лъжички желатин с половин чаена чаша вода. Разбъркайте и оставете сместа да престои за най-малко 5 часа. За улеснение, може да приготвяте желатина от вечерта и да го консумирате на сутринта. За по-лесен прием може да се добави още половин чаена чаша топла вода. При по-тежки форми на костни и ставни заболявания, може да се взема 2 пъти дневно. Препоръчва се тримесечен прием, последван от почивка, най-малко за месец.
За козметични цели и общо укрепване - Смесете 2 чаени лъжички желатин с половин чаена чаша вода. Разбъркайте и оставете сместа за най-малко 5 часа. За улеснение, може да приготвяте желатина от вечерта и да го консумирате на следващата сутрин. За по-лесен прием може да се добави още половин чаена чаша топла вода. Вземайте от 1 до 3 пъти в седмицата, в продължение на 1-2 месеца.
Остави коментар