Какво представлява инозинът?

Една от спортните добавки добила голяма популярност през 70-те години на миналия век се нарича инозин. Именно на него са разчитали много спортисти като добавка за големия спорт с цел повишаване качеството, продължителността на тренировките и по-големи успехи. Макар някои изследвания да опровергават тези му действия, инозинът все още се използва като хранителна добавка от много спортове в това число и бодибилдингът. Инозинът е особено важен при спортове за издръжливост и силови спортове поради това, че ефектът му намалява количеството на млечна киселина, която се отделя по време на физическа активност.

Инозинът е вещество участващо в метаболизма на глюкозата, което стимулира биохимичните процеси и се явява предшественик на аденозин трифосфата (АТФ). В човешкото тяло се среща в най-големи количества в скелетната мускулатура и миокарда. Действа като увеличава кръвообращението и обменните процеси и противодейства на хипоксията. В сърдечния мускул инозинът увеличава силата на сърдечните контракции и спомага за по-пълна миокардна релаксация в диастола, което води до повишаване на ударния обем и подобрява циркулацията на кръвта. Именно поради тази причина се използва като лекарствено средство при сърдечно-съдови заболявания. В спорта употребата му е свързана с увеличаване на издръжливостта, физическите показатели, анаболните процеси и предпазване на сърдечния мускул.


Ефекти и предимства от приема на инозин:

  • Протективно средство при чернодробни заболявания
  • Може да бъде полезен при лечение на инсулт
  • Участва в синтеза на мускулен белтък и във въглехидратния метаболизъм. Именно поради тази причина е силно необходим в периода на изграждане на мускулна маса 
  • Неутрализира натрупаната млечна киселина, която възстановява уморения мускул и подобрява ефективността на тренировките
  • Стимулира метаболитните процеси и доставката на макроенергични съединения в мускулите
  • Отличен стимулатор за провеждане на по-интензивна тренировка
  • Увеличава коронарното кръвообращение и обменните процеси в миокарда 

Има ли странични ефекти инозина?

Инозинът се понася добре, но в някои случаи е възможно наличието на тахикардия, сърбеж, зачервяване на кожата и алергични реакции. В редки случаи може да е налице повишена концентрация на пикочна киселина в кръвта, поради което продължителна употреба на високи дози може да увеличи риска от подагра. Препоръчително е да не се приема при подагра и тежка чернодробна недостатъчност.

Храни съдържащи инозин:

Инозин се среща в бирената мая. В търговската мрежа може да се намери самостоятелно или в комбинация с други добавки

Как се приема инозин?

Инозинът се приема като продукт увеличаващ издръжливостта и затова най-често се приема преди тренировка, като дневната препоръчителна доза е 1,5-2 грама.