Бета-каротин – какво всъщност представлява?

Бета-каротинът е каротиноид – цветен пигмент, който се съдържа в някои зеленчуци или плодове. Обичате ли цветни плодове? Много салати и ястия са по-привлекателни заради своите ярки цветове. Пигментите са полезни за здравето и освен хлорофила или антоцианините, каротеноидите също са важни.

Бета-каротинът е един от каротеноидите и има жълто-оранжев цвят. В природата съществуват около 700 различни каротеноиди. Около 10% от тях се намират в човешката храна, като около 20 каротеноиди се откриват в плазмата и тъканите на бозайниците. Основните плазмени каротиноиди включват бета-каротин, лутеин, ликопен или алфа-каротин. Името бета-каротин произлиза от комбинацията от гръцката дума „бета“ и латинското „карота“ (морков). Това наименование е измислено от Х. Вахенродер, който за първи път изолира бета-каротин от морковите през 1831 година. Бета-каротинът е изолиран още през 19-ти век, но химическата му формула – C40H56 е открита малко по-късно през 1907 г. За да не мислите обаче, че се намира само в морковите, това багрило се съдържа и други зеленчуци и плодове, като сладки картофи или кейл. 

Яжте моркови, за да виждате по-добре:

Не знам при вас как е било, но когато бях дете, моето зрение беше напълно в нормата. Често обаче ядях моркови, защото се страхувах, че без тях, когато стана голям, ще трябва да нося „огромни“ очила. Сигурно сте срещали това твърдение. Това обаче не е пълна глупост, тъй като бета-каротинът в морковите е необходим за правилното ниво на витамин А, което подпомага правилното функциониране на зрението. Надявам се, че като дете никой от вас не е очаквал, че след като изяде половин килограм моркови, ще може да захвърли очилата си и да вижда всичко, или пък да придобие способността на отваря врати само с поглед.

Бета-каротин и зрение:

Вече споменахме за легендата, свързана с морковите и доброто зрение. Ефектът на бета-каротина върху здравето на очите е предмет на редица проучвания. Едно изследване от 2016 г. заключава, че увеличеният прием на каротеноиди намалява риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата (age-related macular degeneration – AMD). Резултатите от друго проучване от 2017 г. посочват факта, че по-високият прием на зеленчуци и плодове, съдържащи бета-каротин, но също така и алфа-каротин и витамин С, при пушачи може да има защитен ефект срещу AMD. AMD е съкращение за очно заболяване, което причинява замъглено зрение, например при четене. Това е основната причина за загуба на зрение при хора над 50-годишна възраст. Консумацията на моркови и други плодове и зеленчуци и няма да ви осигури „орлов“ поглед, но по този начин може да подкрепите жизнеността на очите си в напреднала възраст.

Бате-каротинът и кожата:

Достатъчният прием на бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А, е полезен за състоянието на кожата. Той може да предпази от алергии към слънцето. Става въпрос за проява на кожата, изложена на слънчева светлина. Често се проявява чрез червени обриви, подуване или сърбеж. За да бъдем точни, това е алергия към ултравиолетовата радиация, която обикновено се появява в началото на летния сезон. Ако не сте се сблъсквали с нея, радвайте се, тъй като 10 -15% от скандинавското население има проблеми с този тип алергия. 

Какво общо има бета каротинът със слънчевата алергия? Човешкото тяло може да се предпази от въздействието на ултравиолетовите лъчи от слънцето чрезпигмента си, наречен меланин. Освен че осигурява красив загар, меланинът има и защитна функция. „Бронзовият тен“ предпазва кожата от вредните части на слънчевите лъчи. Бета-каротинът има способността да предпазва от слънчеви алергии поради увеличаване на производството на меланин. От това косвено следва, че морковите са не само полезни за правилното функциониране на очите, но и за красив тен и избягване на появата на обриви от слънцето.

Бета-каротинът и когнитивните функции:

Въздействието на бета-каротина върху когнитивните функции не е особено изразено, но си струва да се спомене. Споменава се за него в преглед на проучвания от 2018 г., който се основава на 8 проучвания, фокусирани върху ефекта на антиоксидантите върху когнитивните функции. Посочва се малкото значение на бета-каротина при прием над 18 години (не говорим за възраст, а за продължителност на прием на добавките), но и това има известно значение. Систематичното приемане на антиоксиданти също може да подпомогне борбата срещу когнитивното увреждане. 


Бета-каротин и витамин A

Приемът на бета-каротин е важен за човека, тъй като тялото го превръща във витамин А – ретинол. Той е прекурсор на витамин А, който има две форми в човешкото тяло:

пре-витамин A (витамин А (ретинол и ретинолови естери)

провитамин A (каротеноиди, като бета-каротин)

Витамин А е важен микроелемент, защото поддържа здравето на очите и зрението, имунната система, но също така и здравата кожа. Можете да приемате пре-витамин А от обогатени храни, животински продукти или също от хранителни добавки. Каротеноидите са естествена част от растенията, но можете да ги намерите и под формата на хранителни добавки. Бета-каротинът, за разлика от витамин А, не е основно хранително вещество. Трябва да се внимава с приема на витамин А, тъй като прекомерното количество от него може да бъде токсично за организма. С това се свързва и ползата от бета-каротина в диетата, тъй като тялото го превръща във витамин А само в количеството, от което се нуждае.

Източници на бета-каротин

Бета-каротинът може да се намери в плодовете и зеленчуците с жълт, оранжев и червен цвят. Той е разтворим в мазнини и консумацията му с мазнини подобрява усвояването му. Дори е научно доказано, че можете да приемате повече каротеноиди от сварени моркови, отколкото от сурови. Това не означава, че трябва да варите моркови всеки път, но ако искате да приемате бета-каротин, опитайте да добавите „капка“ олио към морковите. Най-високо съдържание на бета-каротин има в следните храни:

  • Моркови
  • Броколи
  • Спанак
  • Кейл
  • Кайсии
  • Пъпеш
  • Грах

Препоръчителна доза бета-каротин

Препоръчителните дневни дози за други минерали и витамини са общоизвестни. Това обаче не е толкова просто с бета-каротина. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) и Съветът по храните и храненето на САЩ(U.S. Food and Nutrition Board) не са определили препоръчителния дневен прием на бета-каротин и други каротеноиди. Причината е липсата на съществуващи доказателства за определянето му. Витамин А може да е токсичен за хората, но бета-каротинът се счита за безопасен. Според наличните доказателства, количеството от 20 mg или повече бета-каротин под формата на хранителни добавки не се препоръчва за пушачи. Идеалният начин за прием на бета-каротин е, разбира се, храната, но добавките също са практичен източник на това важно хранително вещество. Ако решите да приемате хранителни добавки, препоръчваме да следвате препоръчаните дози, определени от производителя.