Какво е Трибулус Терестрис?

Трибулус терестрис или по-известна у нас като бабини зъби, е една от най-древните медицински билки. Богатият и разнообразен състав от активни съставки – алкалоиди, стреоидни сапонини от фуростанолов и спиростанолов тип, и флавоноиди, й придават редица ценни медицински свойства.

Още древните римляни и гърци забелязват, че билката укрепва мъжката физика. През последните 30 години в тази насока са извършени редица химични анализи и клинични проучвания, които детайлно описват клиничния й ефект и установяват на какво точно се дължи, като голяма част от тези проучвания са извършени именно в България.

Оказва се, че най-голямо физиологично значение имат стреоидните сапонини. Това са диоцинът, протодиосцинът др. Лабораторни изследвания са показали, че те повишават нивата на лутеинизиращия хормон, тестостерона, дихидротестостерона и дихидроепиандростерона. Това откритие води до редица клинични проучвания, изследващи ефикасността на различни екстракти от билката при еректилна дисфункция, „мъжки климакс“, загуба на мускулна маса и др. Билката бързо привлича вниманието на производителите на хранителни добавки,  които са заинтригувани от високата й клинична безопасност и свойството й да повишава мускулната маса.

Мъжете в България са особено облагодетелствани от природата. Оказва се, че виреещите у нас разновидности са най-богати на физиологично активни сапонини. Българската билка се е превърнала в златен стандарт за трибулус терестрис и се изнася за Северна Америка и Западна Европа, където се използва за производството на хранителни добавки, предназначени за бодибилдинг – задължителна част от рутината на професионалистите, а и немалка част от по-напредналите фитнес ентусиасти. 

Българите обаче, са сред малкото в света, които имат достъп до големи количества от билката в насипен вид. И не просто билката "бабини зъби", а най-богатите на сапонини вариетети. Трибулусът се отпуска свободно в аптеките и се използван за заместване на по-скъпите хранителни добавки, получавани от него.

Видове Трибулус и по какво се различават ектрактите им от активни съставки?

Трибулусът е разпространена билка в Европа и Азия, като в отделните географски райони се срещат значителни различия в съотношението на активните растителни вещества.

Протодиосцинът, който е най-активният сапонин в трибулуса и за който се твърди, че има мускулоизграждащи свойства, се съдържа в най-големи количества в българския, турския и събирания в Македония трибулус. В тези три вида се съдържат почти двойни количества протодиосцин в сравнение с другите видове.

Освен това в индийския и виетнамския трибулус липсват важни стероидни сапонини като трибестин и прототрибестин, но концентрациите на трибулозин са в пъти повече.

Учените установяват, че географското разположение влияе върху баланса на сапонините, като трибулусът, виреещ в Югоизточна Европа и Западна Азия е изключително богат на протодиосцин, а този в Южна Азия и Далечния Изток е по-богат на трибулозин и гитогенни сапонини.Съществуват и други видове трибулус, които се различават в съдържанието си на активни съставки.

 Трибулус пентандрус е богат изключително на биофлавоноиди като кверцетин, каемпферол и   трицин, като проявява     по-силни антиоксидантни свойства.

 Трицинът липсва напълно в трибулус терестрис. Друг популярен вид, използван в някои спортни   формули, е трибулус     алатус, който съдържа стероидни гликозиди, подобни на тези в трубулус   терестрис. Съществува изследване, което   демонстрира способността на трибулус алатус да     покачва тестостерона при плъхове.

 Ефекти ползи при приема на Трибулус:

 •  Редуцира кръвното налягане
 •  Увеличаване на апетита
  •  Повишаване на сексуалното желание 
  •  Потенциални ползи при лечението на простатна хиперплазия, като редуцира симптомите и обема на   простатата
  •  Увеличава производството на лутенизиращ хормон, който е основен регулатор на тестостерона. 
  •  Указва подкрепа на организма ни в борбата с импотентността, депресиите, дава енергия и мощ.

  Странични ефекти при приема на Трибулус:

  Употребата на трибулус е сравнително безопасна, като не се открояват крайни нежелани ефекти или токсичност. Най-честата проява на нежелани странични ефекти е дразнене в стомаха или болки в корема. В такива случаи е препоръчително да се приема с храна. Трибулусът е билка, която не се изразява със странични ефекти, както и с нежелани реакции с други подобни билки или вещества, поради което може да се комбинира с голям набор от хранителни добавки.

  Хранителни добавки които съдържат Трибулус Терестис:

  Трибулусът е билка, която се открива лесно в магазините за хранителни добавки или аптеките. Повечето производители включват трибулус като самостоятелен продукт в своите гами. Най-популярните продукти са с дози между 500 и 1000 мг, като се срещат под формата на капсули и таблетки.

  Трибулусът е популярна съставка в добавки за повишаване на либидото и сексуалните стимулатори. Производителите на спортни добавки добавят трибулус в продукти за повишаване на тестостерона, покачване на сила и мускулна маса.