Какво е Бета Глюкан? - Къде се среща и какви са ефектите и предимствата от употребата му?
05 Nov
0

Какво е Бета Глюкан? - Къде се среща и какви са ефектите и предимствата от употребата му?

Автор: BestpowerBG Прочита: 319

Какво е Бета Глюкан?


Бета глюкан е биологично активен полизахарид, който се състои само от глюкозни полимери. Той може да се намери естествено в клетъчните стени на хлебна мая, трици от ечемик и овес, както и разнообразие от гъби като шийтаке и майтаке.
Чрез комбиниране ефективността на макрофагите (бели кръвни клетки, които поглъщат чужди тела), бета глюканите, засилват имунната защита. Поради това, бета глюканите се считат за модификатори на биологичния отговор. Макрофагите се променят към активно състояние, за да изпълняват функциите си по идентифициране и неутрализиране на чужди тела. Те също така освобождават цитокини, протеини, които се използват за интер-клетъчна комуникация. Предизвиквайки активна промяна в състоянието на макрофагите в тялото, бета глюканите директно стимулират имунната ви система.Как бета глюканите активират иммунната система?


За разлика от някои синтетични имуностимуланти, бета глюканите стимулират имунната система на човека по естествен начин, без да е превъзбуждат прекалено много. Те имат свойство да активират макрофагите - които са много важни имунни клетки в организма, чиято роля е да прихващат опасни за телата ни бактерии, паразити и вируси.Когато макрофагите са недостатъчно на брой в гърлото, белите дробове или носа, има по-голяма вероятност да навлязат болестотворни бактерии, а по този начин се увеличава и вероятността от инфекция.

Друга важна функция на бета глюканите е да поддържат работата на имунната система в оптимален режим, при каквито и да било обстоятелства. Например когато даден организъм на дете или на възрастен човек е претоварен поради силен стрес, голямо физическо или психическо натоварване, това може да повлияе на имунната система, бета глюканите могат да смекчат тези обстоятелства.

Кои храни са богати на бета глюкан?


Човек може лесно да увеличи бета глюкан приема си естествено, като яде повече зърнени храни, дрожди или просто го взима във вид на добавки. Въпреки че изследвания за положителните ефекти на бета глюканите са все още ограничени, досега те показват множество ползи за здравето.

Плодове

Бета глюканите се срещат предимно в плодове като сини сливи, ягоди и ябълки, това заедно с високото им съдържание на витамини за пореден път доказва, че плодовете са храни които задължително трябва да присъстват в менюто ни.


Овес

Овесът е сред най-богатите на бета глюкан храни. Най-високо съдържание на тези имуностимулатори се запазва в овесените трици и овесеното брашно.Хлебна мая

Бета глюкан се съдържа в дрождите или така наречените квасни гъвички на хлебната мая, който по-значително по-лесен начин се включва в хранителните продукти в сравнение с бета-глюканите в овеса или ечемика.
Бобови и зеленчуци

Минимални количества бета глюкан се съдържат в бобът, сладките картофи, лещата, броколи, грах и патладжани. При тях е характерно, че са много полезни защото се комбинират с някой минерали, фибри и витамини от група Б.Пълнозърнести култури

В пълнозърнестите храни като пшеница и ръж, но съдържанието на бета глюкан е в минимални количества.

Гъби

Гъбите и по-специално видовете рейши, шийтаке и майтаке са друг основен източник на бета глюкани. Също така в гъбите се откриват и много фитонутриенти и полизахариди, които допълнително засилват имунната система, стимулират произвеждането на бели кръвни телца и повишават нивото на добрия холестерол.
Какви са ползите от приема на бета глюкан?


Засега информацията за ползите от бета-глюкан е ограничена. Ето поглед към някои ключови резултати от проучването за възможните ползи за здравето при приема на бета-глюкан:

Холестерол


Доказано е, че Бета глюкан подобрява нивата на холестерола. Langone Medical Center съобщава, че изследвания са показали средно подобрение с 10% на общия холестерол и LDL (“лош холестерол“). Бета глюкан стимулира секрецията на холестерол в храносмилателния тракт и по този начин засяга цялостната система. Европейският орган за безопасност на храните потвърди тези констатации, подкрепяйки твърдението за причинно-следствена връзка между прием на бета глюкан и намаляване на концентрациите на холестерол в кръвта.

Диабет

Изследванията също така показват, че бета-глюканът може да помогне за управление на диабета, като контролира нивата на кръвната захар, понижава холестерола и поддържа кръвното налягане под контрол.

Рак

Предварителните изследвания показват, че бета-глюканът може да активира редица клетки и протеини, които се борят с рака (като Т-клетки и естествени клетки убийци). Нещо повече, тестовете върху животни показват, че бета-глюканът може да инхибира разпространението на раковите клетки. Доклад от 2009 г. обаче предупреждава, че "няма качествени данни от клинични изпитвания" за ефективността на бета-глюкан при лечението на рак.

Намаляване на риска от инфекция

Човешки и животински изследвания са показали въздействието на бета глюкан в борбата с инфекциите на обикновена настинка до сложни вируси. Извършено е сляпо проучване през 2008 г., за да се провери въздействието на бета глюкани върху симптомите на настинка.

Имунитет

Понастоящем липсват клинични проучвания, изследващи h, подкрепящи твърдението, че бета-глюканът може да подобри имунната система и да предотврати настинките, грипа и други видове инфекции.

Има ли странични ефекти бета глюкана?


Въпреки че бета-глюканът обикновено се счита за безопасен има известна загриженост, че той може да понижи кръвната захар. Ето защо хората с хипогликемия или някой, който приема лекарства за намаляване на кръвната захар, трябва да се консултират с лекар преди да използва бета-глюкан.

Хората, които се хранят с ниско съдържание на фибри, трябва да добавят бета-глюкан постепенно към диетата си. Както всички фибри, той може да причини стомашен дистрес, подуване на корема и газове ако се приема в по-голяма от нормалната доза. Страничните ефекти трябва да изчезнат с течение на времето, но бавното добавяне на повече фибри към вашата диета може да облекчи дискомфорта в стомаха.

Предлагаме Ви 2 варианта на Бета Глюкан, които можете да приемате за подпомагане на имунната система:

Коментари
Напиши коментар

© Bestpower.BG 2017 - Всички права запазени